Paris

Paris, en lokal utformad för goda resultat

Avdelningsmötet, styrelsemötet eller varför inte utbildningen med djupt fokus? Här är det lätt att trivas. Under hösten 2019 stod den klar. Vår konferenslokal Paris är ombyggd från grunden. Den har blivit både större och ljusare. Teknik, belysning, ytskikt och ventilation är helt ny. Till och med takhöjden är högre.

Med lösa konferensmöbler finns det en flexibilitet för grupper upp till 50 personer i Biosittning. Vill man ha konferensbord och sitta i skolsittning har vi plats för upp till 36 personer och i U-sittning för 18 personer.

Lokalen är relativt grund vilket gör att man kommer nära deltagarna i bakre raden. Rummet är utrustad med två projektorer som visar samma bild för bästa visualitet för hela gruppen.

Fem stora whiteboards gör att det finns gott om skrivyta när kreativiteten flödar. Parallellt med detta finns två rullbara stativ för blädderblock.

I rummet finns det gott om dagsljus. De sex stora franska balkongdörrarna ger ett härligt ljusinsläpp från tre väderstreck.

Paris

På 1870-talet bosatte sig Alfred Nobel i Paris som blev hans fasta bostad mellan resorna runt om i världen. Efter konflikter med franska staten flyttade Alfred Nobel till San Remo i Italien.
Här inrättade han ett laboratorium för krutexperiment. Han företog provskjutningar med kanoner rakt ut i Medelhavet. Befolkningen i trakten tyckte inte om det så Alfred Nobel började söka efter en plats där man kunde experimentera med krut och provskjuta utan problem. Han fann lösningen i AB Bofors-Gullspång i Karlskoga. Där fanns en fabrik med modern maskinpark som tillverkade kanoner.
Alfred Nobel köpte bolaget 1894 och började omedelbart bygga upp ett laboratorium och anställa personal. Under sommartid besökte han sin anläggning i Karlskoga och bodde då på Björkborns herrgård.

 

1896 avled Alfred Nobel. När hans berömda testamente öppnades visade det sig att han hade förordnat sin 26-årige ingenjör Ragnar Sohlman till testamentsexekutor tillsammans med en affärsbekant, Rudolf Lilljequist. Alfred Nobel hade fått förtroende för de båda och önskade att de tillsammans skulle se till att hans sista vilja blev genomförd. Dessa tog i sin tur hjälp av juristen Carl Lindhagen som var expert på fransk lagstiftning. Tillsammans arbetade de för att genomföra Alfred Nobels sista vilja.

Karlskoga och Björkborn stod i fokus när det skulle fastställas var Alfred Nobel egentligen haft sin bostad. Många komplicerade juridiska förhandlingar skedde. Bodde han i Paris där han hade kvar sin magnifika våning eller bodde han i San Remo där han ägt en stor privatvilla? Till slut enades domstolarna om att han haft bo och hemvist i Karlskoga. Traditionen säger att det berodde på att han där hade sina älskade hästar stallade, tre ryska Orlov-hingstar. Men viktigare var det att han köpt AB Bofors-Gullspång, engagerat sig i bolagets drift och ekonomi, renoverat Björkborns herrgård samt startat ett laboratorium. Han hade långtgående planer för sin etablering i Karlskoga.

I och med att Alfred Nobel ansågs vara bosatt i Karlskoga så behandlades testamentet efter svensk lag och testamentsexekutorerna kunde arbeta vidare för att genomföra testamentets vilja. Skulle testamentet behandlats efter fransk lag skulle det troligen underkänts av formella skäl.

Den unge ingenjören Ragnar Sohlman var mest aktiv i processen att genomföra Alfred Nobel sista vilja. Han stötte på oerhörda problem. Testamentet ifrågasattes för att det var vagt skrivet. De institutioner som Alfred Nobel tänkt sig skulle dela ut prisen var kallsinniga. Endast Stortinget i Norge var positivt från början. Sohlman reste runt i Europa och förhandlade med släktingar, med banker och med domstolar och inte minst med de prisutdelande institutionerna i Sverige. Mot alla odds men med viktigt stöd i Alfred Nobels brorson Emanuel Nobel lyckades det att genomföra testamentet. De första Nobelprisen delades ut 1901.

Ragnar Sohlman blev kvar i Karlskoga i många år som chef för det nybildade AB Nobelkrut. Senare i livet blev han direktör för Nobelstiftelsen. Han avled 1948.

Källa: www.nobelkarlskoga.se

Kontakt