Goda smaker och nya upptäckter

Fördjupa din kunskap

Prova något nytt eller lär dig mer. Nya smaker, annorlunda smaker, nya smakkombinationer.
Vi arrangerar alla typer av provningar och avsmakningar för grupper.
Vin, öl, whisky, sherry, champagne, choklad, portvin, ostron … Ja, vad vill du prova?
En trevlig företags- eller kompisaktivitet i samband med en middag.

Mat och dryck i kombination

Det händer något när man hittar en bra kombination och rätt balans mellan drycken och maten. Då lyfts de båda till en ny nivå, det bildas en harmoni och det skapar magi.

Vi lägger ett stort engagemang i att söka de bästa kombinationerna när vi jobbar fram menyer och dryckesrekommendationer. Det är en viktig del för att skapa måltidsupplevelser i vår Restaurangverksamhet.

Den här kunskapen är något som vi gärna delar med oss i och våra provningar med Mat & Dryck i Kombination är bland de mest populära.

Olika Gin & Tonic till olika maträtter

Detta är en mycket spännande provning där vi törs utlova nya upplevelser. Vi provar fem olika varianter med Gin & Tonic till fem olika rätter anpassade för den klassiska dryckens smakkombinationer.

Middags-flighten

Lättsamt och träffsäkert
En mycket uppskattad provning är den vi gör under er middag. Det är en lättsam provning där vi serverar två olika viner, till varje rätt och  berättar om dess karaktärer och vad man kan finna för smakupplevelser när man dricker dem. Här är det enkelt att jämföra de olika vinerna och vad det gör för att lyfta fram olika smaker i maten. Detta är inte bara lärorikt utan en aktivitet som bidrar till spännande samtal och bidrar till ett gott värdskap.

Bubblor och tilltugg

Champagne, Cava och Prosecco. Olika goda mousserande drycker som passar till olika tilltugg. Njutbar kunskap som är lätt att ta till sig när vi provar dem i kombination med karaktäristiska smaker.

Vinprovningar

Att prova viner går att göra med olika inriktningar. Vi kan erbjuda flera olika varianter utifrån både intresse och olika kunskapsnivåer.

Provningsportfolio - Vin

Druvprovning
I denna provning undersöker vi i de vanligaste internationellt odlade druvsorterna för att reda ut vad som kännetecknar den valda druvsorten. Vilka sensoriska egenskaper har druvan naturligt, hur uttrycker de sig i glaset, hur växer den och vad ska den kombineras med på tallriken?
Här är några exempel
Vitt: Sauvignon blanc, Riesling, Chardonnay, chenin blanc
Rött: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Sangiovese, Syrah, Nebbiolo

Fat
Vin handlar inte bara om råvaran, utan också om hur den hanteras i vinkällaren. Denna provning fokuserar på hur man arbetar med fatlagring i vinkällaren. Vilka olika typer av fat används och hur påverkas vinerna av lagring på fat? Efter denna provning kommer du att kunna känna igen några av de viktigaste avtrycken som fatlagringen lämnar i glasen.

Provningsportfolio - Vin

Vin och mat i kombination
Här går vi igenom nycklarna till en bra kombination av mat och vin med hänsyn dill grundsmaker, balans, fyllighet och användningsområden. Vi tittar på hur man kan jobba med aromer och texturer för att bygga kontraster eller hitta balans med hjälp av de två vanligaste metoderna; aromspegling och kontrastering.

Dessertvin och övriga söta viner
I Sverige är vi relativt försiktiga med att använda söta viner ihop med mat. Det ligger helt enkelt inte i vår tradition. I denna provning tittar vi närmare på möjligheterna med söta viner ihop med dessert eller ostar. Hur får man en Crème brûlée eller en chokladkaka att lyfta till nya höjder? Vilka viner passar bäst ihop med ostarna från det lokala gårdsmejeriet?

Laborativ vinprovning
Detta är en praktisk provning där vi jobbar med olika typer av glas, olika serveringstemperaturer och luftning/dekantering av vinerna. Vi undersöker också tidsfaktorn, det vill säga hur vinerna utvecklas när de får lagras en längre tid i en vinkällare eller hemma i garderoben.

 

Provningsportfolio - Vin

Odlingsplatsens betydelse
Att vinerna doftar och smakar olika beroende på var i världen de har vuxit är inget nytt. Här provar vi några exempel på en vit och en röd druvsort med olika geografiska ursprung för att få klarhet i vad som gör de stora skillnaderna mellan odlingsklimaten i olika länder, regioner och världsdelar.

Skräddarsydd provning
Har du önskemål på ett eget tema? Hör av dig till oss så tittar vi på ditt intresseområde för att sy ihop en unik och kanske lite annorlunda provning. Vi har till exempel haft uppskattade provningar med gin och tonic i kombination med mat, provningar med ost eller olivolja som utgångspunkt. Dina idéer är värdefulla för oss och viktig för vår utveckling på den gastronomiska spelplanen.

 

Skicka din förfrågan på provningar