Klassiska drinkar

Ritn. nr 2953101

RECIPES BY:
SELF APPOINTED BARMASTER

”No matter what you mix, take care
the drink you mix may be your own”

Inför en personalfest 1978 skapade några Boforsingenjörer en kopia av en ritning med klassiska drinkar. Ritningen modifierades med bolagets logotyp och den fick ett nytt ritningsnummer. Än idag finns den arkiverad i vårt arkiv.
I rutan för kontroll står signaturen Cb vilket står för Nils Carbonnier. Det är inte verifierat att det är Nils själv som har godkänt ritningen men han tillhörde koncernstaben personal under sina sista år i firman.

Det sägs att upphovsmannen till grundritningen är ingenjören Cleve ”Red” Ketcham. Cleve arbetade på The US Forest Service 1974-1980 i Atlanta. Originalet är daterat till oktober 1974. Ritningen finns arkiverad på The US National Archives. Ett kreativt och ett gediget arbete.

Några av drinkarna har vi på hotellets stående drinklista. Här har vi sammanställt alla 21 drinkarna med en liten historik och receptur så du kan prova dem hemma.

GENERAL NOTES:

COCKTAIL CONSTRUCTION
ENGLISH – METRIC

Conversions are approximate
Adjustments may be made to suit taste

Always put ice, etc, in the mixing
glass before pouring main ingred.
When mixing drinks containing fruit
juices, always pour the liquor last.
Stir drinks made w/clear liquors
shake drinks made w/fruit juices or
cream. Stemmed glasses for cold drinks
without ice — Hold by stem

Old Fashioned har sitt ursprung i Chicago på 1870-talet och finns dokumenterad under sitt nuvarande namn i drinklistor och tidskrifter från 1880-talet.
En straight-forward cocktail som låter Bourbonen ta plats.

Old Fashioned

Ingredienser
6cl Bourbon
1 Sockerbit
4 droppar Angostura bitter
Iskuber

Garnityr
Apelsinskiva, apelsinskal (utan vita)
Cocktailbär

Utrustning
Barsked, Mätglas, Muddlare, Strainer, Rörglas, Servett

Gör så här
Lägg sockerbiten på en servett. Droppa angostura på sockerbiten, vänta någon minut så sockret får börja lösa upp sig lite.
Lägg sockerbiten i rörglaset och slå på bourbon. Muddla ner sockerbiten tills sockret är löst. Tillsätt is och rör ordentligt tills allt är väl kylt. Gnugga apelsinskalet längs insidan och runt kanterna på ett tumblerglas som cocktailen ska serveras i. Lägg iskuber, en apelsinskiva och ett cocktailbär i glaset. Sila av cocktailen med en strainer, ner i ett tumblerglaset.
Din Old Fashioned är redo att serveras.

Tom Collins är en variant av John Collins, där man använder den lite sötare ”Old Tom”-ginen.
Drinken tros ha sitt ursprung på 1860-talet i Mayfair, London.

Tom Collins

Ingredienser
5 cl Gin, i stilen Old Tom
3 cl Färskpressad citronjuice
2 cl Sockerlag
Sodavatten
Iskuber

Garnityr
Apelsinskiva
Cocktailbär

Utrustning
Shaker, Mätglas

Gör så här
Häll alla ingredienser utom sodavatten i en shaker. Tillsätt några iskuber och skaka hårt tills drinken är kall och imma bildas på utsidan av shakern. Sila upp drinken i ett Highballglas med iskuber i. Toppa med sodavatten och garnera med en apelsinskiva och cocktailbär.
Din Tom collins är redo att serveras.

Det finns flera teorier om John Collins ursprung, men den mest vedertagna är att den har sitt ursprung på 1860-talet i Mayfair, London. Den sägs ha uppfunnits av en hovmästare med samma namn på hotellet Limmer’s old house.

John Collins

Ingredienser
5 cl Bourbon
3 cl Färskpressad citronjuice
2 cl Sockerlag
Sodavatten
Iskuber

Garnityr
Apelsinskiva
Cocktailbär

Utrustning
Shaker, Mätglas

Gör så här
Häll alla ingredienser utom sodavatten i en shaker. Tillsätt några iskuber och skaka hårt tills drinken är kall och imma bildas på utsidan av shakern. Sila upp drinken i ett Highballglas med iskuber i. Toppa med sodavatten och garnera med en apelsinskiva och cocktailbär.
Din John Collins är redo att serveras.

Olika tillbehör

Cocktailbäret är ett kanderat körsbär och ger möjligtvis en mer visuell upplevelse än vad det bidrar smakupplevelsen till drinkar men det är självklart en smaksak.
Oliven har sin givna plats till en av de kanske mest klassiska drinkarna Dry Martini.
Byt ut oliven mot en syltlök så har du en Gibson istället. Vilken blir din favorit?

Det finns många olika historier om hur drinken Manhattan kom till, den mest spektakulära handlar om ett s.k. Waiter’s race där servitörer från New York’s främsta barer skulle springa ett tävlingslopp genom Manhattan med denna drink på en silverbricka. Denna typ av lopp arrangerades faktiskt i stor utsträckning och trenden spreds senare till Europa.

Manhattan

Ingredienser
4 cl Bourbon
2 cl röd Vermouth (söt)
2 droppar Angostura bitter
Iskuber

Garnityr
Cocktailbär

Utrustning
Rörglas
Barsked
Strainer

Gör så här
Häll alla ingredienser i ett rörglas med några iskuber i. Rör tills drinken är väl kyld. Använd strainern och sila ner i ett cocktailglas. Garnera med ett körsbär.
Din Manhattan är redo att serveras.

Dry Martini – En riktig cocktailklassiker som figurerat mycket på vita duken. Ursprungligen blandades den med lika delar gin och vermouth vilket gjorde den mycket sötare än dagens martini. Historiskt sett var ginen dessutom i regel sötare än idag. Martinin har med tiden kommit att blandas torrare och torrare och idag föredrar många att i princip bara skölja isen med vermouth.

Dry Martini

Ingredienser
5 cl Gin
1 cl torr Vermouth

Garnityr
1 grön oliv

Utrustning
Barsked, Rörglas, Mätglas, Strainer, Iskuber

Gör så här
Blanda ingredienserna i ett rörglas. Lägg i några iskuber och rör tills drinken är väl kyld. Använd strainern och sila ner i ett kylt martiniglas. Garnera med en grön oliv.
Din Martini är redo att serveras.

Gibson – En mera sötsyrlig variant av en Dry Martini.
Den enda skillnaden mellan en Gibson och en Dry Martini är att den garneras med en syltlök istället för oliv.

Gibson

Ingredienser
5 cl Gin
1 cl torr Vermouth

Garnityr
1 syltlök

Utrustning
Barsked, Rörglas, Mätglas, Strainer, Iskuber

Gör så här
Blanda ingredienserna i ett rörglas. Lägg i några iskuber och rör tills drinken är väl kyld. Använd strainern och sila ner i ett kylt Martiniglas. Garnera med en syltlök.
Din Gibson är redo att serveras.

Rob Roy är en variant av den klassiska cocktailen Manhattan. Den skapades 1894 av en bartender på Waldorf Astoria i samband med premiären av operetten Rob Roy, vilken baseras på skotsk folklore.
Den enda skillnaden mot en Manhattan är att den blandas med skotsk whisky.

Rob Roy

Ingredienser
4 cl skotsk Whisky
2 cl röd Vermouth (söt)
2 droppar Angostura bitter
Iskuber

Garnityr
Citronskal (utan vita)

Utrustning
Rörglas, Barsked, Strainer

Gör så här
Häll alla ingredienser i ett rörglas med några iskuber i. Rör tills drinken är väl kyld. Använd strainern och sila ner i ett cocktailglas. Garnera med citronskal.
Din Rob Roy är redo att serveras.

Mycket tyder på att Daiquirin skapades på 1890-talet av Jennings Cox, en ingenjör som arbetade vid en gruva
i staden Daiquiri på Kubas södra kust.
Cocktailen blandades i det närmaste som en whisky sour fast med de lokala ingredienserna rom och lime istället för whisky och citron. Cox lär inledningsvis ha uppkallat drinken ”Rum Sour”.

Daiquiri

Ingredienser
6 cl ljus Rom
3 cl färskpressad lime
1 msk socker
Iskuber
Äggvita (några droppar)

Garnityr
Limeskiva

Utrustning
Shaker, Mätglas

Gör så här
Skaka alla ingredienser, börja utan is i ca 30 sek för bästa möjliga skum. Lägg sedan i några iskuber i shakern och skaka tills drinken är väl kyld och imma bildas på shakern. Sila ner i ett kylt cocktailglas.
Garnera med en limeskiva.
Din Daiquiri är redo att serveras.

Drinken Stinger uppfanns troligtvis i New York i slutet av 1800-talet som en digestif eller after dinner drink men blev mycket populär i finare kretsar under 1920-talet.

Digestif (franska ”som befordrar matsmältningen”) är en vanligen alkoholhaltig dryck som dricks efter en måltid för att underlätta matsmältningen.

Stinger

Ingredienser
4 cl Brandy
3 cl Cremé de menthe
Iskuber

Utrustning
Rörglas, Barsked, Strainer

Gör så här
Blanda ingredienserna i ett rörglas. Lägg i några isbitar och rör tills drinken är väl kyld. Använd strainern och sila ner i ett cocktailglas.
Din Stinger är redo att serveras.

Gin Rickey har sitt ursprung i Washington D.C och skapades för Colonel Joe Rickey, en demokratisk lobbyist. Drinken blev kort därefter huvudstadens officiella cocktail. Originalet blandades med bourbon och lime och kallades bara ”Rickey”.
Den blev dock mer populär med gin och kallas därför Gin Rickey när den blandas med gin.

Gin Rickey

Ingredienser
6 cl Gin
2 cl Färskpressad lime
Iskuber

Garnityr
Limeskiva

Utrustning
Barsked, Mätglas

Gör så här
Blanda gin och limejuice i ett Highballglas med några isbitar i.
Toppa med sodavatten, rör om försiktigt och garnera med en limeklyfta. Din Gin Rickey är redo att serveras.

Kanske den enklaste av alla drinkar? Det är väl rimligt att tro att apelsinjuice har spetsats med vodka på mer än ett ställe och vid fler än ett tillfälle genom historien så ursprunget är svårt att säga något om. Det finns däremot väldigt många skrönor om hur drinken har fått sitt namn, bland annat en om att den blandats av oljearbetare i den persiska gulfen, vilka lär ha använt en skruvmejsel istället för sked för att röra om och därefter börjat kalla den Screwdriver.

Screwdriver

Ingredienser
6 cl Vodka
Apelsinjuice
Iskuber

Utrustning
Barsked, Mätglas

Gör så här
Häll upp 6cl vodka i ett Highballglas med några isbitar i. Toppa upp med apelsinjuice och rör om.
Din Screwdriver är redo att serveras.

Rom & Cola även känd som Cuba Libre. Drinken lär ha blandats av amerikanska soldater på Kuba i slutet av 1800-talet för att fira segern mot spanjorerna i det krig som föregick landets självständighetsförklaring 1902. Man blandade lokal rom med coca-cola, som vid tidpunkten bara hade existerat i några år.

Rum and Cola

Ingredienser
6 cl Rom
Coca Cola
Iskuber

Garnityr
Limeskiva

Utrustning
Barsked, Mätglas

Gör så här
Häll upp 6 cl rom i ett Highballglas med några isbitar i. Toppa upp med Coca cola och rör försiktigt. Garnera med en Limeskiva.
Din Rum & Cola är redo att serveras.

Whisky Sour nämns för första gången i tryck 1862 i boken ”The bartender’s guide” av Jerry Thomas. Det är troligt att den har blandats mycket längre än så, och den förmodas ha sitt ursprung på fartyg till havs. Ombord var det ofta dålig dricksvattenkvalitet och man blandade ofta vattnet med sprit ex. bourbon och citrusfrukt för vitamin C då skörbjugg var en vanlig dödsorsak.

Whisky Sour

Ingredienser
6 cl Bourbon
3 cl färskpressad citron
1 msk socker
2 droppar Angostura bitter
Iskuber
Äggvita (några droppar)

Garnityr
Apelsinskiva
Cocktailbär

Utrustning
Shaker, Mätglas

Gör så här
Skaka alla ingredienser utom angosturan i en shaker, börja utan is i ca 30 sek för bästa möjliga skum. Lägg sedan i några iskuber i shakern och skaka tills drinken är väl kyld och imma bildas på shakern. Sila ner i ett kylt cocktailglas. Garnera med en apelsinskiva och cocktailbär. Droppa på angosturan på skummet.
Din Whisky Sour är redo att serveras.

Ordet julep kommer från arabiskans gulāb efter en sorts rosenvatten som användes som medicinaldryck i Persien från 300-talet. Den moderna versionen av Mint Julep blev vanlig i Virginia på 1700-talet med rom som bas, även då som magmedicin. I början av 1800-talet övergick man till att blanda den med bourbon i Kentucky.

Mint Julep

Ingredienser
6 cl Bourbon
1 msk socker
myntablad
Krossad is

Garnityr
Myntablad

Utrustning
Barsked, Mätglas, Muddlare

Gör så här
Muddla försiktigt myntan tillsammans med Bourbon och socker i ett Highballglas.
Fyll glaset med krossad is. Garnera med myntablad.
Din Mint Julep är redo att serveras.

Alezander är en dessertcocktail som kanske främst förknippas med julfirande i USA. Den har funnits dokumenterad i tryck sedan 1916 i Hugo Ensslins bok ”Recepies for Mixed Drinks”

Alezander

Ingredienser
3 cl Brandy eller Gin
3 cl Crème de Cacao
3 cl lättvispad grädde
Iskuber

Utrustning
Shaker, Mätglas

Gör så här
Häll alla ingredienser i en shaker. Tillsätt några iskuber och skaka hårt tills drinken är kall och imma bildas på utsidan av shakern. Sila upp drinken i ett cocktailglas.
Din Alezander är redo att serveras.

Drink, Cocktail och Grogg

Känner du till skillnaderna?

Drinken Zombie är en så kallad Tiki-cocktail vilken uppfanns 1934 av Donn Beach på hans restaurang ”Don the Beachcomber” i Hollywood. En tiki kännetecknas av färsk frukt och färskpressade juicer.
Exempel på andra Tiki-cocktails är Pina Colada och Mai Tai.

Zombie

Ingredienser
2cl Ljus Rom
2cl Jamaicansk mörk Rom
1cl Demerararom
1cl Aprikosbrandy
2cl färskpressad lime
3cl Passionsfruktsjuice
3cl Ananasjuice
3cl Apelsinjuice

Garnityr
Cocktailbär
Myntablad

Utrustning
Barsked, Mätglas

Gör så här
Blanda alla ingredienser i ett Highballglas med några isbitar i och rör om. Garnera med cocktailbär och mynta.
Din Zombie är redo att serveras.

Pousse café kan översättas till ”coffee pusher” och den skapades i Frankrike som en digestif till kaffet. Den var ursprungligen inte skiktad, men man upptäckte snart att det var lätt att skikta den med tanke på ingrediensernas varierande densitet. Resultatet blev en spektakulär och estetiskt tilltalande shot.

Pousse café

Ingredienser
1cl Grenadine (1)
1cl Cremé de menthe (2)
1cl Creme de yvette  (3)
1cl Gul Chartreuse (4)
1cl Grön Cartreuse (5)
1cl Brandy (6)

Utrustning
Barsked, Mätglas

Gör så här
Denna cocktail ska byggas i lager i ett shotglas. Använd en barsked och en stadig hand för att skikta ingredienserna. Tricket är att använda skeden som dämpning i glaset, strax ovanför ytan på föregående skikt så man dämpar strålen lite innan den landar på ytan. Viktigt är att hälla ingredienserna i ovan given ordning eftersom de har olika densitet.
Din Pousse Café är redo att serveras.

Som namnet Stars & Stripes antyder är detta en tribut till den amerikanska flaggan.
Således används bara ingredienser i rött, blått och vitt. Återfinns i Harry Craddocks cocktailbok från 1930.

Stars & Stripes

Ingredienser
2cl Grenadine (1)
2cl Cremé de yvette (2)
2cl lättvispad grädde  (3)

Utrustning
Barsked, Mätglas

Gör så här
Denna cocktail ska byggas i lager i ett shotglas. Använd en barsked och en stadig hand för att skikta ingredienserna. Tricket är att använda skeden som dämpning i glaset, strax ovanför ytan på föregående skikt så man dämpar strålen lite innan den landar på ytan. Viktigt är att hälla ingredienserna i ovan given ordning eftersom de har olika densitet.
Din Stars & Stripes är redo att serveras.

Det mesta har redan testats av någon, någonstans, vid någon tidpunkt. Samma sak gäller drinken High Ball.
Basen är Bourbon och i beskrivningen står det ”den självutnämnd barmästaren” fritt att välja vad man ska mixa den med.

High Ball

Ingredienser
4 cl Bourbon
Valfri mixer. Vi rekommenderar Bofors Hotels Premium Äpple
Iskuber

Garnityr
Citronskal (utan vita)

Utrustning
Barsked, Mätglas

Gör så här
Häll upp 4 cl Bourbon i ett Highballglas. Lägg i några isbitar och toppa med valfri mixer. Vill du ha en kanonkombo så väljer du Bofors Hotels Premium Äpple. Garnera med Citronskal.
Din Highball är redo att serveras.

Grasshopper uppfanns 1918 av Philibert Guichet, ägaren till Tujague’s bar i New Orleans. Detta som tävlingsbidrag till en cocktailtävling i New York City. I tävlingen slutade drinken på en stadig andraplacering, men den blev omåttligt populär i New Orleans och fick en permanent placering på Tujagues drinklista.

Grasshopper

Ingredienser
2 cl Cremé de Menthe
2 cl Crème de Cacao
2 cl lättvispad grädde
Iskuber

Utrustning
Shaker, Mätglas

Gör så här
Häll alla ingredienser i en shaker. Tillsätt några iskuber och skaka hårt tills drinken är kall och imma bildas på utsidan av shakern. Sila upp drinken i ett cocktailglas.
Din Grasshopper är redo att serveras.

Gin Fizz – denna fräscha och relativt torra drink uppfanns i slutet av 1800-talet i New Orleans. Syns för första gången i tryck i nyhetstidningen ”Star Tribune” i Minneapolis 1879.

Gin Fizz

Ingredienser
6 cl Gin
3 cl färskpressad citronjuice
1 msk socker
Sodavatten
Iskuber

Utrustning
Mätglas, Muddlare, Barsked

Gör så här
Muddla gin, färskpressad citronjuice och socker i ett Highballglas. Lägg i några isbitar. Toppa upp med sodavatten och rör försiktigt.
Din Gin Fizz är redo att serveras.