San Remo

I entréplanet ligger vår lokal San Remo (upp till 20 personer). Den har en fast möblering med ett styrelsebord som gjord för trevliga rundabordssamtal och möten med lösningsfokus.

En ljus och luftig lokal med styrelsesittning och fönster i två väderstreck. ”Al Greco mönstret” är ett genomgående mönster i Bofors historia, så även här som ett dekorativt inslag på inbrottsskydden på entréplanet såväl som i sniderierna på  Bruksdisponentens skrivbord.

San Remo

Under 1880-talet, kapprustningens decennium i Europa, sökte man få fram nya och effektivare krutsorter. Alfred Nobel började intressera sig mer och mer för militära sprängämnen och bestämde sig för att konstruera ett röksvagt krut. Efter många problem fann Alfred lösningen genom att blanda nitroglycerin, bomullskrut och löslig nitrocellulosa. Det nya krutet kallade han ballistit och 1887-1888 patenterade han sin uppfinning. Rätten att tillverka ballistiten överlät Nobel till den italienska regeringen. Överlåtelsens konsekvenser blev kännbara för Alfred. Franska regeringen anklagade honom för spioneri och stängde hans laboratorium, och även hans framtida möjligheter att verka i Frankrike. Då han insåg att det var omöjligt för honom att fortsätta arbeta i Paris beslöt han sig för att 1891 för att flytta till Italien och San Remo.

I San Remo köpte Nobel sig en magnifik villa alldeles vid stranden. Villan utrustades med ett imponerande laboratorium där han arbetade vidare med sina många konstruktioner.

Förutom de vapentekniska uppfinningarna intresserade Alfred sig även för aluminium och lät bygga en 12 meter lång lustyacht som döptes till Mignon. 1891 gjorde Mignon sin jungfrufärd på Zürichsjön. Alfred gav sig också in på elektrokemiska, medicinska och fysiologiska områden.

Många av Alfred Nobels uppfinningar var klart före sin tid
– andra blott huggskott.

Källa: Alfred Nobel
T.Hellberg/L-M Jansson

Kontakt