S:t Petersburg

St:Petersburg, en lokal utformad för goda resultat

Avdelningsmötet, styrelsemötet eller varför inte utbildningen med djupt fokus? Här är det lätt att trivas.Under hösten 2019 stod den klar. Vår konferenslokal St:Petersburg är ombyggd från grunden. Den har blivit både större och ljusare. Teknik, belysning, ytskikt och ventilation är helt ny. Till och med takhöjden är högre.

Med lösa konferensmöbler finns det en flexibilitet för grupper upp till 50 personer i Biosittning. Vill man ha konferensbord och sitta i skolsittning har vi plats för upp till 36 personer och i U-sittning för 18 personer.

Lokalen är relativt grund vilket gör att man kommer nära deltagarna i bakre raden. Rummet är utrustad med två projektorer som visar samma bild för bästa visualitet för hela gruppen.

Fem stora whiteboards gör att det finns gott om skrivyta när kreativiteten flödar. Parallellt med detta finns två rullbara stativ för blädderblock.

I rummet finns det gott om dagsljus. De sex stora franska balkongdörrarna ger ett härligt ljusinsläpp från tre väderstreck.

S:t Petersburg

1842 steg Alfred Nobel, 9 år gammal med familj på en liten segelskuta i Stockholms hamn för avresa mot S:t Petersburg. Där väntade fadern Immanuel, vars framgång i Ryssland gjorde att han kunde ta emot sin familj. Han beslöt sig för att satsa på sönernas utbildning. Alfred utbildade sig till kemist och skaffade sig under åren mycket goda språkkunskaper. Redan vid 17 års ålder talade han fem språk: svenska, ryska, tyska, franska samt engelska.

Under åren i Ryssland arbetade Alfred på faderns företag och lärde sig grundligt hur stora företag skulle skötas. Bl a tillverkade man på företaget Rysslands första propellerdrivna krigsfartyg.

 

Efter Krimkriget (1853-56) lämnade familjen Nobel ett konkursdrabbat företag bakom sig för att åter flytta till Sverige.
Alfred och bröderna Robert och Ludvig stannade kvar i S:t Petersburg för att försöka bibehålla det Nobelska namnets Goodwill. De startade företaget Bröderna Nobel. I början av 1863 tog Alfred ut patent på ”sprängämnets beredning och användning”. Han framställde själv nitroglycerinet genom att införa en blandning av svavelsyra och salpetersyra. För att framkalla explosion fyllde han en glastub med nitroglycerin och korkade igen den. Han placerade så glaset inne i en tenntub, som han fyllde med gevärskrut. Sedan han stuckit ned en stubin i krutet korkade han igen även tenntuben och tände på. Laddningen detonerade så starkt, att marken skakade under bröderna Nobel.

År 1863 begav sig Alfred Nobel hem till familjen i Stockholm.

Källa: Alfred Nobel
T.Hellberg/L-M Jansson

Kontakt