Bofors Hotels egna drycker

anekdoter, historia och ursprung

Allt har sitt ursprung. En del är uppenbart och annat kanske bygger på sägner.

Champagne

Wilhelm von Eick

Vår egen Champagne, det vill säga husets Champagne har fått bära hotellets arkitekts namn; Wilhelm von Eick

Vår ljusa öl

Disponent Lager

Mönstret på borden till vår lokalt byggda starköl kommer igen genom historien på flera ställen. Al Grecco-mönstret återfinns inte bara på hotellets entrédörrar, gallren för fönstren utan även på Bruksdisponentens skrivbord som stod i företaget Bofors ABs vd-kontor, som titulerades Bruksdisponent.

Med enbär från Kilsbergen

Bergsmans Gin

Kokad i Glanshammar, inspirerad från skogarna i Lunedet där Bergsmännen lunade (drog) järnmalmen förbi forsarna där hotellets egna Bergsmansgård ligger; Knappfors Gård

Vår egen snaps

Bruksmajorens Blandning

En klassiker på Bofors Hotel som härstammar från 1970 talet. Snapsen är uppkallad Jonas Sven Kjellberg (kallades för Sven) 1910-2004, född i Friel strax utanför Lidköping.
Kjellberg arbetade inom militären i Skövde K3 och Karlstad Milo 5 ( 5:e Militärbefäls staben) och var anställning vid AB Bofors 1962-1975. Han var informationschef, chef för säkerhet och chef för Bofors Hotell.
När han kom till Bofors hade han den militära graden major och blev sedan befordrad till överstelöjtnant.

Kjellberg lanserade sitt recept på brännvin i restaurangen med namnet Bruksmajorens blandning och det är han själv som har designat etiketten med de två stegrande hästarna på.

 

Vår egen Äpplemust

Premium Äpple

Under våren 2023 startade resan till vår senaste produkt i portföljen av egna varor.
Det är en Äpplemust som är hantverkspressad av Västerängens Äppelodling i Linnebäck, Karlskoga. Äpplena är odlade kravgodkända.
Nu finns den att åtnjuta i Restaurangen och dessutom till försäljning i hotellreceptionen på 50 cl glasflaskor.

Vår egna alkoholfria öl 0,5%

Premium Lager

Bofors Hotels Premium Lager 0,5% är en alkoholfri smakrik ljus öl utan sötma och med låg beska. En klassisk brygd på vatten, jäst, humle, kornmalt och som dessutom innehåller majs.
Finns att åtnjuta i Restaurangen och till försäljning i hotellreceptionen.

Klassisk smak

Premium Must

Vår egen Premium Must är en klassisk dryck på humle och maltarom. Den har sin traditionella plats vid svenska högtider och den kan med fördel avnjutas året om.
Den är måttlig kolsyrad, har fyllig smak och liten sötma. En självklarhet på hotellets julbord som du kan köpa med dig hem från hotellreceptionen.